"Οι άνθρωποι είναι πρακτικοί. Θέλουν αλλαγή, όμως αισθάνονται αδύναμοι, μόνοι, δεν θέλουν να είναι σαν ένα φυλλαράκι χλόης που εξέχει από τα άλλα και κόβεται. Περιμένουν σήμα από κάποιον άλλον, που θα κάνει την πρώτη ή τη δεύτερη κίνηση. Και σε συγκεκριμένες στιγμές της ιστορίας υπάρχουν άφοβοι άνθρωποι που παίρνουν το ρίσκο να κάνουν την πρώτη κίνηση, ώστε να ακολουθήσουν κι άλλοι, αρκετά γρήγορα για να μην προλάβουν να κοπούν. Κι αν το καταλαβαίνουμε αυτό, μπορεί και μεις οι ίδιοι να κάνουμε την πρώτη κίνηση."

Χάουαρντ Ζιν

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

1η Ιούνη: κοινή μέρα δράσης για τη δημόσια και δωρεάν υγεία




Την 1η Ιούνη, ο Συντονισμός ΕΠΚΑΣ και η ΟΕΝΓΕ, μαζί με άλλα σωματεία και φορείς, συνδιοργανώνουν κοινή μέρα δράσης ελεύθερης πρόσβασης στους χώρους υγείας, ενάντια στη διάλυση της δημόσιας και πραγματικά δωρεάν υγείας, που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση των μνημονίων.

Η Ανακοίνωση της Επιτροπής μας:

Οι αλλαγές στο δημόσιο σύστημα υγείας, που από τον περασμένο Γενάρη προωθεί η κυβέρνηση, έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν τα αποτελέσματά τους. Ελλείψεις υλικών και προσωπικού στα νοσοκομεία, ουρές στο ΙΚΑ και τα λοιπά Ταμεία, οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται κατά καιρούς να πληρώνουν οι ίδιοι τα φάρμακα. Και ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί το βασικό πακέτο μέτρων. Έχουν «μόνο» απολυθεί συμβασιούχοι, και το δημόσιο έχει κηρύξει μια άτυπη στάση πληρωμών προς τους προμηθευτές, τους φαρμακοποιούς, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους. (οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν να πληρωθούν τις υπερωρίες τους εδώ και πάνω από 7 μήνες).
Ακολουθεί η πραγματική κατεδάφιση: μείωση κατά 40% των δαπανών για τη δημόσια υγεία, συγχωνεύσεις νοσοκομείων, κλείσιμο «μη προσοδοφόρων» κλινικών, νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και προνοιακών ιδρυμάτων, διάλυση του ΙΚΑ και δημιουργία ενός νέου συστήματος που φιλοδοξεί να καλύπτει όλους τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ κλπ) με τη μισή χρηματοδότηση από αυτή που μέχρι τώρα έπαιρνε μόνο το ΙΚΑ. Στη γειτονιά μας το Ελπίς, ένα νοσοκομείο που σε μεγάλο βαθμό καλύπτει τοπικές ανάγκες πρόκειται να υπαχθεί στον Άγιο Σάββα, δηλαδή να καταργηθεί.

Η πιο στυγνή έκφραση αυτής της πολιτικής είναι οι διαταγές του Λοβέρδου για υποχρεωτική πληρωμή εισιτηρίου στα νοσοκομεία, που εν μια νυκτί από 3 ευρώ έγινε 5 (αύριο ποιος ξέρει πόσα), και η απαγόρευση νοσηλείας των ανασφάλιστων! Ας σκεφτούμε ποιοι είναι αυτοί οι ανασφάλιστοι. Είναι το 45% των νέων που είναι άνεργοι, είναι το 20% του γενικού πληθυσμού που είναι επίσης άνεργοι, είναι οι χιλιάδες απασχολούμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, περιστασιακά, «μαύρα», με απόδειξη δαπάνης, με τους χιλιάδες τρόπους που η εργοδοσία έχει εφεύρει για να κάνει την εκμετάλλευση πιο άγρια και αυτή η ίδια κυβέρνηση όχι μόνο ανέχεται αλλά και διαφημίζει σαν επιτυχία της στην Τρόικα, είναι οι μετανάστες που δεν τους δίνεται άδεια εργασίας, είναι γενικά οι φτωχοί και ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, οι τελευταίοι που μπορούν να καταφύγουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Ας πεθάνουν λοιπόν στο δρόμο μην καθυστερήσει καμιά δόση στους τοκογλύφους.

Και αυτή η βάρβαρη κυβέρνηση που έχει βαφτίσει το κρέας ψάρι πατώντας στη γενικευμένη δυσαρέσκεια για τις δημόσιες παροχές υγείας προσπαθεί να μας πείσει ότι με όλες αυτές τις περικοπές και απαγορεύσεις θα το «εξυγιάνει»(!), προσπαθεί να μας στρέψει τον ένα ενάντια στον άλλο, τους ασθενείς ενάντια στο προσωπικό των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών οργανισμών και αντίστροφα, τους ασφαλισμένους ενάντια στους ανασφάλιστους, σε μια κοινωνία ζούγκλα που όλα πληρώνονται και όλα αγοράζονται. Ε λοιπόν τα έχουμε πληρώσει όλα με τον ιδρώτα μας, στους φόρους μας, τις εισφορές μας. Και δε διαπραγματευόμαστε την κοινωνική αλληλεγγύη που κατακτήσαμε μέσα από δεκαετίες αγώνων για αναδιανεμητική κοινωνική ασφάλιση και δημόσιο σύστημα υγείας για όλους.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και γενικά στο δημόσιο σύστημα υγείας έχουν ξεκινήσει από καιρό τον αγώνα. Συχνά συκοφαντημένοι παλεύουν όχι μόνο για το ψωμί τους, αλλά και για ένα σύστημα που να εξασφαλίζει την υγεία όλων μας. Όμως αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο ή κυρίως δικός τους. Η δημόσια υγεία είναι πρώτα απ’ όλα υπόθεση δική μας και πρέπει να βρούμε τους τρόπους και τις μορφές οργάνωσης για να τη διεκδικήσουμε.
Η επιτροπή κατοίκων του 7ου διαμερίσματος σας καλεί να συμμετέχετε στην μέρα δράσης για δημόσια και δωρεάν υγεία.
Την Τετάρτη 1 Ιούνη μαζί με τους γιατρούς και το προσωπικό των νοσοκομείων κλείνουμε τα ταμεία, διεκδικούμε δωρεάν υγεία για όλους 8-11 το πρωί στα νοσοκομεία Ελπίς και Ερυθρός
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Όπως αναφέρει η απόφαση της ΟΕΝΓΕ (5/5/2011): "Η ΟΕΝΓΕ είχε πολύ έγκαιρα προειδοποιήσει την κοινωνία ότι «οι περικοπές στο ΕΣΥ βλάπτουν σοβαρά την Υγεία». Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν με τραγικό τρόπο την εκτίμηση αυτή............ Η Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ θεωρεί ότι η σχεδιαζόμενη «αναδιάταξη των Νοσοκομείων της χώρας», δεν αποσκοπεί στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, αλλά στην οριστική κατεδάφισή τους. Η πολιτική των «συγχωνεύσεων» οδηγεί στο κλείσιμο «μη προσοδοφόρων» κλινικών, νοσοκομείων, ΚΥ και προνοιακών ιδρυμάτων. Την ώρα που η ζήτηση στα δημόσια νοσοκομεία αυξάνεται λόγω της κρίσης, η κυβέρνηση στερεί τους πολίτες από πολύτιμες υπηρεσίες περίθαλψης και κοινωνικής φροντίδας, περιθωριοποιώντας υγειονομικά και κοινωνικά ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.  Αποκλειστική επιδίωξη αυτής της «ανθυγιεινής» κυβερνητικής πολιτικής υγείας είναι η υπηρέτηση των κατευθύνσεων του επικαιροποιημένου Μνημονίου και των τοκογλύφων δανειστών της χώρας, που θέλουν να υποβαθμίσουν  σε τριτοκοσμικά επίπεδα το κόστος εργασίας και το κοινωνικό κράτος............. Προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία ότι με λιγότερα νοσοκομεία, με λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές, με περικοπές 40% των κονδυλίων  για την δημόσια Υγεία μπορεί να βελτιωθεί το ΕΣΥ, να εξαφανιστούν οι λίστες αναμονής στα Εξωτερικά Ιατρεία και ο συνωστισμός στα ΤΕΠ, να εφημερεύουν καθημερινά όλα τα Νοσοκομεία!................... Απέναντι σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις ως ΟΕΝΓΕ προωθούμε ένα μέτωπο υπεράσπισης της δημόσιας Υγείας που δεν θα επιτρέψει καμιά κατάργηση δομών υγείας στο όνομα του Μνημονίου, που θα διασφαλίσει υψηλής ποιότητας περίθαλψη για όλο το λαό και αξιοπρεπή εργασία για τους γιατρούς και το παραϊατρικό προσωπικό.................... Από κοινού με Ομοσπονδίες, σωματεία και συλλογικότητες πολιτών ορίζουμε την 1η Ιουνίου ως μέρα «Δωρεάν Πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας»".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου